Експедиция за картиране на погранични пещери
Обща снимка на участниците
Обща снимка на участниците
Обща снимка на участниците

През изминалите дни се наблюдава особено оживление по западната ни граница. Случайно попаднал наблюдател в околностите на малкото селце Комщица, (община Годеч), разположено непосредствено до границата със Сърбия, може да се удиви от множеството странни хора, обикалящи в тоз иначе пуст и див район.

Продължавайки по малък коларски път, същият този наблюдател ще стигне до изоставена застава. Солидната, респектираща някога сграда, абсолютно недостъпна за обикновен преминаващ, сега някак си е населена и изпълнена с живот. Любопитството ще накара нашия наблюдател да влезе вътре и да хвърли по-обстоен поглед. Учудването му ще нараства все повече и повече. Красивият някога двор, с беседка и езерца, сега е изцяло завзет от естествено пробилата си път зеленина и… палатки. Вместо очакваната гледка на разруха, мястото всъщност е превърнато в уютно и приятно убежище. Все още недоумяващ, но и с нарастващ интерес, нашия човек плахо ще пристъпи в сградата. А там го очаква поредната изненада: наред с увиснали тавани и дупки по пода ще попадне на изчистени и приспособени за различни нужди помещения: полева кухня, помещения за спане и някакъв странен склад, пълен с въжета, карабинери и други интересни и непознати неща…

Какво се случва всъщност? Какви са тези хора и какво правят там?!

Оказва се, че ентусиастите са пещерняци, пристигнали от различни краища на страната обединени под мотото „Картиране до дупка“. И то не каква да е дупка.

От 31 октомври до 8 ноември, в района на Комщица, се провежда пещерно-изследователска експедиция „Западна Стара планина“, организирана от Българска федерация по спелеология и Асоциация на спелеоклубовете в София. Идеята е да се продължи систематизираната работа в района на община Годеч, осъществявана по проект „Невидимото богатство на подземния свят“.

Основна цел на експедицията е изготвяне на електронна карта на пещера Голяма Балабанова дупка. Предизвикателството е голямо. Според наличната досега информация и съществуваща карта от 80-те години, пещерата е шеста по дължина в България с 4800 м. дължина, с лабиринтни галерии, на няколко нива и преминаваща подземна река.

За пръв път се извършват толкова мащабни картировъчни дейности в тежка пещера по новата методика, с уреди DistoX, и обработка на място с употребата на таблети и специфичен софтуер за сглобяване на карти. Резултатът е налице: въпреки капризите на техниката само за 7 дни работа 4 основни екипа от по 2-ма души успяха да изготвят електронна карта на пещерата. Балабанова дупка е с обща дължина на галериите: 2957 м и денивелация 115 м. По време на картировката пещерняците откриха 127 метра нови галерии, в които няма видими следи от влизане на хора досега както и няма налична информация за тези части.

Същевременно се прониква и в пещера Малка Балабанова дупка, разположена в близост до Голямата, с цел изготвяне на карта. Също така беше преекипиран горния вход, през който не е влизано последните 20тина години. Интересен факт е, че години наред се е работило в посока търсене на връзка между двете пещери, като първата слухова връзка е осъществена през 1999 г. Все още такава няма, но опитите за свързване на Малката с Голямата Балабанова дупка продължават.

Биоспелеолозите д-р Петър Берон и Стоян Горанов от Национален природонаучен музей, събраха материал за по-нататъшни изследвания, като най-интересни са представители на род Niphargus (ракообразни) намерени в полусифона на Голяма Балабанова пещера. В същата пещера бяха открити многоножки от групата на диплоподите, които не са намирани досега там. Интересно бе наличието на типично пещерната пиявица Trochaeta bykowskii в относително висока численост.

Работа имаше за всички участници в експедицията. Докато едни се занимаваха с отговорната задача за изготвяне на електронна карта, други се захванаха с нелеката задача по изчистване на боклуци в и около пещерите.

Общо участие взеха 36 пещерняци от 10 клуба от цялата страна.

С постигнатите открития и резултати експедицията е една от много успешните случили се в този район.

Благодарим на всички участници за ентусиазма и хъса за работа :-)