Пещерна пролет в музея

По време на пролетното училище от 6 до 9 април, в Националния природонаучен музей направихме ателие: “Пещерна пролет в музея”. Нашите участници бяха на възраст между 8 и 10 години. Децата успяха да влезнат в ролята на млади изследователи и да се запознаят отблизо с подземния свят.

Видяха презентация за пещерите в района на община Годеч, какви изследвания правим там и какво е “Невидимото богатство на подземния свят”. Фокусът беше върху невероятните животни, които изследваме в тези пещери, а децата имаха възможност да наблюдават под бинокуляр животни, събрани от последните ни проучвания в района. Това определено остана като най-силното им преживяване по време на ателието. Повечето от децата описаха пещерните безгръбначни като “подземни извънземни”.

Младите изследователи успяха да разберат и как се образуват пещерите, колко са важни за останалата част от света, как е възможен животът при пълна липса на светлина, що за организми ядат камъни, по какво пещерните животни се различават от назаемните, с какво толкова са специални прилепите и що за хора са пещерняците.

За повечето от тях това беше първият сблъсък с пещерните тайни. Въпреки специфичността на темата, децата успяха да се почувстват като спелеолози изследователи и се вдъхновиха от красотата на непознатите за тях пещерни реки, образувания, обитатели и загадки.