Покана за събития свързани с реализацията на проект „Невидимото богатство на подземния свят“

В сряда 27 април от 19:00 часа в Клуб на пещерняка, намиращ се на ул. Кирил и Методий 42, гр. София ще Ви запознаем с картировката на двете най-големи пещери в района на община Годеч: Балабанова дупка (по-известна като Голяма Балабанова дупка) и водната пещера Тизоин.

В Балабанова дупка, пещера с лабиринтни галерии на няколко нива и преминаваща подземна река, само за 7 дни работа 4 основни екипа от по 2-ма души успяха да изготвят електронна карта на всички основни галерии на пещерата. За пръв път бе извършена толкова мащабна картировъчна дейност в голяма пещера по новата методика, с уреди DistoX, и обработка на място с употребата на таблети и специфичен софтуер за сглобяване на карти.

Повече информация относно картировката на пещерите ще разберете по време на презентацията в сряда.

А в четвъртък 28 април от 18:30 часа във фоаето на Национален природонаучен музей ще проведем заключително събитие по проекта.

Ще разберете повече за нашите изследователски дейности, сред които има нови данни за разпространението на повече от 20 вида безгръбначни животни. Едно от тях, паяк от род Harpactea, e нов за науката. Два вида водорасли бяха съобщени за първи път от пещери на територията на страната, беше събрана предварителна информация за пещерните гъби и беше допълнена тази за водните безгръбначни. Две непознати до момента зимуващи колонии на прилепи съответно с национална и европейска значимост бяха документирани в пещерите Шамака и Балабанова дупка.

Ще се радваме да се видим на предстоящите събития.